Cartofi dulci umpluți
Cartofi dulci umpluți cu năut, spanac și sos de tahini cu topping de ardei iute și usturoi. Pot spune că pentru noi aceasta este una dintre rețetele noastre preferate.
Avem nevoie de câteva ingrediente simple, cum ar fi cartofi dulci, năut, spanac, tahini, usturoi, suc de lămâie și ulei de măsline. Începem prin a spala bine cartofii dulci și îi punem la copt într-o tavă în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius. Îi coacem timp de aproximativ 40-50 de minute sau până când sunt moi. Între timp, pregătim umplutura de năut. Pentru aceasta, scurgem și clătim năutul, apoi îl adăugăm într-o tigaie cu puțin ulei de măsline pentru aproximativ 5 minute. Cănd năutul este aproape gata, adăugăm spanacul și mai lăsam 1-2 minute.
Când cartofii dulci sunt copți, îi scoatem din cuptor, îi tăiem pe jumătate și adăugăm 1 linguriță de unt vegan. Zdrobim cartofii cu furculița și adăugăm amestecul de năut.
Înainte de a servi, adăugăm sosul de tahini și cel de ardei iute. Putem presara deasupra puțin pătrunjel tocat. Acești cartofi dulci umpluți pot fi serviti ca fel principal sau ca și garnitură alături de alte preparate vegane.
Aceasta rețetă este perfecta pentru o cina rapida si sanatoasa, fiind bogata in proteine si vitamine. Este o opțiune satisfăcătoare și delicioasă care cu siguranță va impresiona și cei mai exigenți mâncători de carne.
Cartofi dulci umpluți
Ingredients
- 2 cartofi dulci
- 2 linguriță unt vegan
Umplutura de năut cu spanac
- 1 conservă năut
- 100-150 grame spanac
- 1 lingură ulei de măsline
- sare, piper
Sosul de tahini
- 50 grame unt vegan
- 1 linguriță tahini
- 1 linguriță sos de soia
- 1 linguriță sirop de arțar
- 1/2 linguriță suc proaspăt de lămâie
Sosul de ceapă, ardei iute și usturoi
- 6 linguri ulei de măsline
- 2 cepe roșii
- 6-7 căței usturoi
- 3 linguri fulgi chili
- 1 lingură boia afumată
- 2 lingură sos de soia
- 1 lingură zahăr
- 1 lingură susan
Instructions
- Pregătim cuptorul la 190 de grade Celsius. Când cuptorul este încălzit adăugăm cartofii dulci pe care înainte i-am uns cu puțin ulei de măsline, sare și piper.
- Lăsăm cartofii în cuptor până sunt moi, aproximativ 50 miunute – 1h.
- În tot acest timp pregătim restul preparatelor.
Umplutura de năut și spanac
- Adăugăm 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie împreună cu conserva de năut scursă bine de apă.
- Lăsăm aprximativ 5 minute, până năutul prinde o crustă, apoi adăugăm spanacul și lăsăm 1-2 minute. Punem deoparte.
Sosul de tahini
- Punem untul vegan la topit fie în microunde sau la foc foarte mic.
- Când untul este topit adăugăm restul ingredientelor – tahini, sosul de soia, siropul de arțar, sucul proaspăt de lămâie. Amestecam bine până sunt incorporate toate ingredintele.
Sosul de ceapă, ardei iute și usturoi
- Pentru a pregăti sosul de ceapă, ardei iute și usturoi, adăugăm în tigaie uleiul de măsline împreună cu ceapa tăiată julien și usturoiul zdrobit.
- Lăsăm aproximativ 5-6 minute sau până când ceapa s-a făcut. Adăugam apoi fulgii chili împreună cu boiaua afumată și lăsăm 1-2 minute.
- La final se adaugă sosul de soia, zahărul brun, susanul și mai lăsăm 1 minut pe foc.
- Când toate preparatele sunt gata și cartofii dulci sunt copți, ne pregătim să punem masa. 🙂
- Scoatem cartofii dulci din cuptor, îi tăiem pe jumătate și adăugăm 1 linguriță de unt vegan pentru un plus de aromă. Zdrobim puțin cartofii cu fruculița și apoi punem umplutura de năut (încălzită dacă este nevoie), sosul de tahini și la final adăugăm cât sos de ceapă dorim (cred că veți folosi mai mult pentru ca este fooooarte delicios).