Humus-ul este un aperitiv din bucătăria mediteraneană, cremos și plin de proteine pe bază de plante. Un fel de mâncare tartinată savuroasă făcută din năut fiert, amestecat cu tahini, suc proaspăt de lămâie și usturoi.
Adăugați năutul și usturoiul tocat în vasul unui robot de bucătărie. Se face piure până se formează un amestec neted.
Opriți robotul de bucătărie și adăugați cuburile de gheață, pasta de susan, sarea și sucul proaspăt de lămâie. Se amestecă timp de aproximativ 4 minute.
Treptat adăugați cele 2 linguri de ulei de măsline (ca la maioneză).
Verificați, iar dacă consistența este încă prea groasă, porniți procesorul și adăugați încet puțină apă fierbinte (maxim 1 linguriță). Amestecați până când obțineți consistența netedădorită.
Se întinde într-un castron de servire și se adaugă un strop generos de ulei de măsline. Presărați sumac deasupra. Savurați cu pită caldă și/sau legumele dvs. preferate.