Preîncălziți cuptorul la 200°C. Tapetați o tavă cu hârtie de copt și puneți deoparte.
Începeți prin a pregăti buttermilk-ul. Într-un vas, puneți laptele de soia neîndulcit și adăugați o lingură de suc proaspăt de lămâie. Lăsați să stea timp de 5 minute.
Spălați și uscați leurda, adăugați-o împreună cu buttermilk-ul într-un blender și amestecați până obțineți o pastă verde. Puneți deoparte.
Într-un bol, adăugați făina albă și cea integrală, sarea, piperul, bicarbonatul de sodiu și amestecați-le bine. Dacă folosiți un robot de bucătărie cu funcție de aluat, așa cum am folosit eu, adăugați toate ingredientele de mai sus în robot.
Adăugați ceapa verde tocată și tofu ras și amestecați pentru a se combina.
Adăugați pasta de lerudă în amestecul de făină.
Dacă frământați cu mâna, după această etapă, aluatul va deveni foarte lipicios.
Presărați puțină făină suplimentară peste aluat și în mâini și apoi modelați-o într-o pâine rotundă. Așezați pe foaia de copt pregătită.
Folosiți un cuțit zimțat și tăiați o cruce în pâine. Ungeți pâinea cu puțin lapte neîndulcit și coaceți aproximativ 40-45 de minute.
Pâinea trebuie să fie frumos rumenită. Scoatem din cuptor și lăsăm să se răcească pe un gratar. Poftă bună!